Yabancılar Projeden Ev Alabilir mi?
Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ev veya herhangi bir taşınmaz satın alırken uyması gereken bazı kurallar bulunur. 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesi ile yabancıların ev alması yasalar ile kısıtlanmıştır. Bu kısıtlamalara uyulduğu müddetçe yabancılar projeden ev alabilir. Yabancı uyruklu kişilerin projeden ev alırken karşılaşacağı soru ve sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yabancı Uyruklu Kişiler Oturma İzni Olmadan Projeden Ev Alabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulamada olan kanun ve düzenlemelere göre yabancılara ev satışında oturma izni şartı aranmaz. Fakat her yabancı uyruklu kişi, Türkiye’den ev veya başka bir taşınmaz alamaz. Bu nedenle yabancıların projeden ev almadan önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile görüşerek ev alma iznine sahip olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekir.
Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Projeden Ev Alırken Uygulanan Kısıtlamalar Nelerdir?
İlk olarak alan ile ilgili bir kısıtlama söz konusudur. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar büyüklüğünde taşınmaza sahip olabilir. Bu alanın aşılması yasaktır. Ayrıca yine yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’nin herhangi bir ilçesinde toplam yüzölçümünün %10’undan fazla taşınmaz elde edemez veya satın alamaz.
Son olarak satın alınacak proje, yasak askeri alanlar gibi güvenlik bölgelerindeyse kesinlikle satış gerçekleştirilemez.
Yabancılar İçin Mülkiyet Devri Nasıl Yapılır?
Yabancıların projeden ev almaları durumunda mülkiyet devri işlemleri için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. İlk olarak Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu alınmalıdır. Randevudan önce hazırlanması gereken belgeler ise şöyle sıralanır:
- Tapu
- Kimlik veya pasaport
- Belediye tarafından sağlanan emlak rayiç bedelini gösteren belge
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
- Gayrimenkul değerleme raporu
Özellikle Latin harfleri ile yazılmamış kimlikler için yeminli tercüme talep edilebilir. Böyle bir durumda kimliğin tercümesi yaptırılmalı ve randevu öncesinde kimlik ile beraber hazır edilmelidir.
Yabancı Uyruklular Projeden Ev Alırken Anlaşmazlık Yaşarsa Ne Olur?
Her türlü gayrimenkul alışverişinde sorunlar yaşanabilir ve bunun kaynağı alıcı ya da satıcı taraflı olabilir. Böyle bir durumda yasal yollar aranmak istenirse Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde satışı gerçekleşen tüm gayrimenkuller için sadece Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri yetkilidir.
Yani projeden ev gibi bir taşınmaz satın alan yabancı uyruklu kişiler, inşaat şirketleri ile anlaşmazlık yaşarsa en yakın adliyeye müracaat etmelidir. Buna ek olarak yabancı uyruklu kişiler eğer Türkçe bilmiyorlarsa ve mahkeme huzuruna çıkmaları gerekirse tercüman tahsis edilebileceğini de bilmelidir.
Noter Huzurunda Yabancılara Projeden Ev Satılabilir mi?
Yabancı uyruklu kişilere noter huzurunda projeden ev satmak mümkün değildir. Bu konuda yetkili tek kurum Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve bu kuruma bağlı müdürlüklerdir. Bunun dışında hata ile bile olsa gerçekleşen işlemler yok hükmünde sayılır ve geçersizdir.
Yabancılar Projeden Ev Satın Alırken Aracı Şirketlerle Çalışabilir mi?
Yabancılara konut satışının önünde bulunan yasal kısıtlamalar, birçok farklı açıdan değerlendirmeye muhtaçtır. Bu nedenle de uzman olmayan bir kişinin kendi başına bu işlemleri takip etmesi ve değerlendirmesi oldukça zordur.
Ev gibi taşınmazları satın almak isteyen yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancıların taşınmaz satın alması ile ilgili danışmanlık veren aracı şirketlere başvurması önerilir.
Ancak sıfır ev satın almak ile projeden ev almak arasında farklar bulunur. Bu nedenle de yabancılar projeden ev alırken konunun uzmanı aracı şirketler ile çalışmalıdır. Böylece birçok bürokratik süreç kolayca işletilebilir ve diledikleri eve rahatça ulaşabilirler. Tabii şirketlerin aracılık için tüm hizmet ücretini alıcıdan tahsil ettiği unutulmamalıdır.